Universiteitsmuseum Utrecht het Bleulandkabinet

Opbouwen, restaureren en aanpassen van het kolossale Bleulandkabinet in het UMU. Dit kabinet van ca. 5 meter hoog en 17 meter lang herbergt het Museum Bleulandium. Het kabinet is tijdens de recente verbouwing van het museum gedemonteerd en opgeslagen. De opdracht aan ons was de kast op te bouwen in een andere vorm dan voorheen. Van origine is het een breakfront kabinet geweest en de voorlaatste opstelling was in een u vorm. De opdracht aan ons was om er drie losse kasten van te maken.

Het middendeel heeft op het 8 meter lange fries de tekst; Munificentia Regis Guilielmii Academiae Rhenotrajectinae datum anno MCCCXVI (vrijgevig geschonken door Koning Willem I aan de Utrechtse academie in het jaar 1816).

Om de kasten los van elkaar te kunnen opbouwen was het nodig om twee zijden met pilasters en ionische kapitelen bij te maken, ook de kroonlijst moest verlengd worden.

De kasten zijn gemaakt van eikenhout en beschilderd met een naaldhout imitatie, deze beschildering is ook weer aangevuld.

Alle aanpassingen door ons uitgevoerd kunnen ook weer ongedaan gemaakt worden, ooit hopen we de kast weer in zijn originele vorm te mogen opbouwen.

Uit het archief Universiteitsmuseum Utrecht

Het Museum Bleulandium werd geplaatst in de meest voorname zaal van de Statenkamer.
Bleuland nam de Utrechtse timmerman Van den Bijland in de arm om speciaal voor de collectie op maat gemaakte kasten te vervaardigen. De kosten van dit werk bedroegen waarschijnlijk ongeveer f 2500,- tot f 2600,-, volgens de offerte van de timmerman, maar misschien lagen ze hoger, tenslotte vallen wel meer klussen duurder uit dan verwacht.
De kasten waren kolossaal. Iedere kast had twee glazen deuren, van samen bijna twee en een halve meter breed en drie meter hoog; de totale lengte van de kasten bedroeg ongeveer zeventien meter. De kasten waren vervaardigd van eikenhout, maar de schilders hadden er een trucje mee uitgehaald: ze hadden de kasten zo geschilderd, dat het leek alsof ze van grenen gemaakt waren. Ook toen al probeerde men de belastingdienst om de tuin te leiden; over een grenen kast moest minder belasting betaald worden dan over een eiken kast. Men wilde echter liever een eiken kast, maar was niet van plan om daar de hogere belasting over te betalen. De kasten waren versierd met friezen en de twee middelste kasten waren gekroond met een meer dan acht meter lange timpaan, met daarop de tekst:
Munificentia Regis Guilielmii Academiae Rhenotrajectinae datum anno MCCCXVI (vrijgevig geschonken door Koning Willem I aan de Utrechtse academie in het jaar 1816).
Tenslotte werd het anatomisch museum gesierd door een portret van de hand van de schilder Wonder, dat de hoogleraar toont, wakend over zijn Museum Bleulandium.

Scroll naar boven